Translate

23 září 2013

Suwarrow

Konečně se dokopávám dostat k napsání několik řádků o Suwarrovu. Dnes ráno jsme sem připluli a kromě papírování, první procházky a potlachu s jachtaři jsme toho moc nestihli. Suvarov po staru a Suwarrow po novu si najděte na googlu. Rychle tak zjistíte, že patří do severní skupiny Cookových ostrovů. Dále pak zjistíte, že se jedná o neobydlený atol poměrně daleko od čehokoliv jiného. Pro jachtaře je toto místo až mýtické.

Je to myslím ze tří hlavních důvodů. Prvním je to, že se jedná o odlehlé a jinak než lodí nedostupné místo. Druhým je příběh Toma Neala a kniha Island for oneself vztahující se k tomuto ostrovu a třetí, že je to tady opravdu krásné. Ostrov byl objeven ruskou lodí Suvarov a podle ní se také jmenuje. Dokonce tady je mosazná deska. Vláda Cooks Islands ho ale přejmenovala na Suwarrow aby to znělo lépe Cookovsky. Pro mě má Suwarrow ještě to kouzlo, že z knihy Idioti na plavbě kolem světa byl právě Suwarrow ten největší úlet a říkal jsem si, že to musí být neskutečné být na takovém místě ... no a co, teď tady jsem.

Příběh Toma Neala je o tom, že tento muž byl natolik fascinován Suvarovem, že sem odjel a několik let tady žil sám jako poustevník, napsal o tom knihu a stal se odborníkem na přežití na tropickém ostrově, kam kromě několika jachet za rok nikdo jiný nepřijede. Dnešní hlídači národního parku, kteří ostrov po dobu 8 měsíců v roce stráží, pokračují svým způsobem v jeho tradici. Vysadí je tyady v dubnu a vyzvednou za 8 měsíců v říjnu. Oni se starají o přírodu a jachtaře a jachtaři jim tady zato nechávají občas nějaké základní potraviny, ovoce, benzín atd. Oni je naoplátku berou na ryby, na kokosové kraby a okukovat zde hnízdící mořské ptáky. Abych se vrátil ale k Tomu Nealovi - v knize se Tom ovšem už nezmiňuje, že na Rarotonze zanechal nezaopatřenou ženu s dětmi a tak ho Cookani vnímají poněkud rozporuplně.

Ranger tady zastává všechny posty všech úřadů. Takže jeden člověk vystupuje jako správce národního parku, zdravotní kontrola, zemědělská inspekce, imigrační policista a celník. Vyplnili jsme tedy všech 6 papírů a jsme oficielně přijetí na Cookovy ostrovy. Myslím, že by mohl jít vzorem jako racionalizace personálního obsazení úřadů v leckteré rozvinuté zemi, další a logický krok je potom zrušení všech úřadů a nahrazení osvíceným panovníkem ... , co to sem ale pletu.

Suwarrow je dnes ptačí rezervace a kromě ptactva, krabů, zfdravého korálu a bohaté laguny na ryby je tady i neuvěřitelné množství útesových žraloků všech druhů.Ještě než jsme zakotvili, tak už jsme měli kolem lodě alespoň 10 černocípáků. Když člověk vleze do vody hned je jich několik kolem a vůbec se nebojí jako jinde, naopak plují k člověku a okukují ho pěkně zblízka. Když jsem byl kontrolovat kotvu, tak jsem se musel točit na všechny strany, abych je měl trochu pod kontrolou.

Byl jsem se tedy projít kolem Kotevního ostrova a vskutku to je tady jako v ráji, opravdu krása. Ve vodě je i ze břehu vidět tolik ryb ... i žraloků. Už se zítra těším na rybaření. Největší problém je tady chycenou rybu vytáhnout .. prý jedna z deseti se podaří vytáhnout než ji sežere žralok, tak uvidíme. Harpunovat tady nepůjdu, jednak se to nesmí a druhak by to opravdu nebylo bezpečné.

Máme povolení tady zůstat 2 týdny, tak uvidíme, jestli to využijeme, ale rád bych ...

Z vysněného ostrova zdraví

Petr za posádku Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat