Translate

13 září 2013

Co s Vanilkou? Recept od farmáře

Poslali jsme domů kdekomu vanilku z Tahaa. Tam jsme totiž navštívili vanilkovou farmu. Říká se tady na Tahiti, že na ostrově Tahaa je vanilka nejkvalitnější z celé Polynésie. No a říkal jsem si, že by bylo dobré vám napsat, co s těmi vanilkovými lusky dělat.

Nejprve tedy zajímavost z Wikipedie "Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je odpovědný za příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vyráběn jako náhrada také synteticky, je však proti přírodnímu aromatu, které obsahuje mnoho desítek dalších organických látek, méně lahodný a má ostřejší chuť. V Československu byl proto v polovině 20. století vyvinut a patentován jako vhodnější náhražka jeho derivát etylvanilin. 

Vanilin je obsažen jenom v semínkách rosliny uvnitř lusku. Proces sušení a pěstování a uvolňování Vanilinu je zdlouhavý, pracný, krásný a voňavý. Každopádně, co tedy s lusky udělat, když už je máte usušené doma. Mně se nejvíce líbí následující jednoduchý, praktický a vyzkoušený recept, který praktikujeme na Perle  a hlavně si tak můžete vanilku užívat nejméně 5 let.

Vanilkové lusky nakrájíte na asi 1 cm dlouhé kousky a dáte do sklenice. Potom je zalijete rumem v poměru asi 100g vanilkových lusků na 0.5l rumu (my jsme dali 1 lusk na 0,1dcl a také to funguje). Uzavřete a za 3 týdny máte připravenu tresť. Do jídla nebo těsta se míchá zpravidla 1 čajová až jedna polévková lžíce před vařením/pečením. Až vám bude docházet, dolijete rum a za tři týdny máte tresť znovu. Podle farmáře takto můžete používat vanilku 5 let. A rum - on říkal jakýkoliv, ten nejlevnější. Já bych to naložil do nějakého nevýrazného třtinového rumu, tuzemák bych asi vynechal, ten je aromatický sám od sebe.

No a jiné recepty - třeba vezmete levný rum, vložíte do něj celý lusk a za 4 týdny máte luxusní vanilkový rum ... (a je fakt vynikající). Co s luskem .... dáte ho zase do nové lahve a tak vám vydrží zase nejméně 5 let.

Samotné lusky vydrží až 10 let, uchovávat by se měly uzavřené ve sklenici a ve tmě.

Dnes jsme totiž měli banánové-vanilkové lívance. Ale co takhle vanilkový puding, vanilkový jogurt, kuře s vanilkou atd. To všechno je totiž moc dobré...

Tak vanilce zdar!