Translate

03 října 2012

Salvageny - ptaci raj

.. jsme prave u brehu Tenerife, jizne od mesta Santa Cruz. Predevcirem jsme byli na opustenych Ostrovech Salvagenach. Je tam ptaci rezervace, dva strazci, pes Salvage, jesterky, gekoni a jinak nic. Navsteva vetsiho ze dvou ostrovu Salvagem Grande byla nakonec nesmirne prijemna a zajimava. Dokonce jsme byli atmosferou natolik zasazeni, ze jsme se rozhodli prespat na kotve a odpluli az vcera rano. Co se nam vlastne prihodilo?

Z Madeiry na Salgeny (Ihlas Salvagemas) je to asi 160nm. V priznivem vetru nam plavba rychle utikala a po rychle nocni plavbe jsme druhy den kolem poledne uz mijeli nebezpecne utesy Salvagem Grande a ve dve staly zakotveni v jednine zatoce, kterou zde maji a ve ktere se nachazi i zakladna strazcu narodniho parku a vyzkumniku, ornitologu. Ostrovy patrici Portugalsku a spravne podlehajici Madeire se skladaji ze dvou malych ostruvkum z nichz vesti se jmenuje velky a mensi se jmenuje maly. Krome techto dvou ostrovu je vsude kolem nich stovky utesu, kamenu a melcin o ktere se rozbiji oceansky priboj. Na ostrovech jsou celkem dve kotviste, jedno na velkem a druhe na malem. Ostrovy nejsou obydleny lidmi, zato jsou rajem pro ptaky. Nejvice je zde Burnaku Zlutozobych, ktery hnizdi doslova pod kazdym kamenem. Ale potom zde najdou ornitologove na 200 dalsich ptaku, nekteri zde hnizdi, jini se zde zastavuji behem migrace.

Potom, co jsme zakotvili, nafoukli clun a jako zazrakem se nechali pribojovou vlnou vynest na betonove pristavaci molo nas privitala reditelka parku a ostrova, fena Salvage. Krome ni i strazce a spanelsky vyzkumnik Burnaku. Ztrazce pomoci vysilacky zkontroloval nase povoleni pristat na ostrove a pak se s nami dohodl, ze v pet se nam bude venovat a pujde s nami obejit ostrov. My jsme se tedy zase neobvykle sikovne vratili na Perlua vrhli se do vod oceanu s brylemi. Snorchlovani bylo nadherne. Utesy po okrajich zatoky byly plne ryb a jak velkych a barevnych. Byli jsme jen s Pajou. Dokonce jsme videli asi v 10m pod nami velkeho a znameho kanice hnedeho, ktery nas chtel "sezrat" na Cabrere u Minorky. Tenhle na nas ale vubec nebyl zvedavy, takze, kdyz nas videl mavnul ploutvi a byl nekde pod kameny.

Po snorchlovani jsme se vratili na ostrov. Strazce Carlos uz na nas cekal i se Salvage a vyrazili jsme kolem ostrova. Vite, on je ten ostrov opravdu docela maly. Ma asi 1 km v prumeru, nejvissi hora meri 165m a je ne ni majak. Vetsi cast ostrova je nahorni plosina, kde rostou endemity a pod kazdym kamanem najde schovaneho mladeho burnaka. Carlos nam vypravel o Burnacich o tom jak rodice burnaku letaji lovit mladym ryby az ke brehum afriky. Cesta jim trva 3 dny. Kdyz vyrostou, tak se vydaji na ocean az k brehum Brasilie a po sedmi letech se vraci na Salvageny, kde maji mlade. Opravdu potkavame tyto uzasne letce na otevrenem oceanu stovky mil od pevniny. Krome burnaku a jinych ptacku nam Carlos chytil gekona a dal pochovat malinkeho ptacka, ktery vypadal jako chlupata kulicka. Vypravel nam take o jejich zivote na malem ostruvku. Jsou zpravidla na ostrove ve dvou na tri tydny, nekdy tam maji nejake vedce zkoumajici ptaky. Po trech tydnech nebo mesici prijede vojenska lod a vymeni se. Pak jsou dva tydny ve Funchalu, maji volno, pak tyden pripravuji material a jedou zpatky na Salvageny. Krome hlidani parku plni dalsi ukoly, dohlizi na fungovani majaku, vedeckych mericich pristroju a udrzuji zakladnu.

Carlos byl nesmirne fajn, nabidli nam vodu a presvedcovali, at zustaneme nekolik dni, meli bychom k dispozici jejich gril, zazemi, proste cokoliv. A vite, co je na tom zajimave? Za vstup na ostrovy, povoleni ani pobyt, ani vychazku s pruvodcem a kotveni, ci pouzivani zakladny se nic neplati .... Jednine o co nas Clarlos pozadal bylo vyplneni dotazniku ...

Kdyz jsme se vratili na Perlu bylo jasne, ze nikam neodplujeme. Koukali jsme se na zapad slunce a lovici burnaky. Ti si povidali. Byl to opravdu nadherny vecer uprostred oceanu.

Odpluli jsme rano a po klidne noci jsme dorazili k severnimu pobrezi Tenerife. Vcera navecer jsme ulovili zase Zloha neboli zlatou rybu jinak take doradu. Meli jsme ji k veceri.

Plavbu i celkove pobyt na lodi zvladame dobre. To vite, ze po trech tydnech spolecne na lodi tady obcas nekdo lehce zaprudi, ale rychle se vzdy vsechno vyresi, je to vazne fajn parta tahle posadka. Zitra bychom se meli vydat na vystup na nejvyssi horu Spanelska - Pico de Teide, 3700m nm, ktera se nachazi kde jinde, nez prave na Tenerife. Celou plavbu ze Salvagen je obloha pokryta mraky, obcas dokonce prselo a to i pres to, ze jsme v tlakove vysi 1023-1025HPa. Pisi to proto, ze jsme bohuzel nevideli zasnezeny vrchol Teide vystupovat postupne z more, protoze jsme ji nevideli vybec. Jsem zvedavy, az se rozedni, co bude videt.

Pozitri vecer posadka odleta z Tenerife domu. My tady mame domluvena nejaka setkani se znamymi z Cech. Nejprve na Tenerife a pak na Gran Canarii.

Tak zatim,

Petr

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat