Translate

10 října 2012

Kulohlavci,akceleracni zony, La Gomera a Garachico

v nedeli 7 po obede dorazil Martin s Irenou na navstevu. Naplanovali jsme s nimi dvoudenni vylet na La Gomeru. Z mariny San Miguel jsme vypluli asi kolem treti odpoledne. Line turisticke letovisko jsme nechali za zadi a na cerstvi zadni vitr vypluli na Gomeru. Kdyz jsme mijeli posledni majak na Tenerife, tak jsme uvideli velike delfiny. Za chvili bylo jasne, ze se vubec nejedna o delfiny, ale o kulohlavce, tedy kytovce pribuzneho narvalovi. Na rozdil od delfinu si nas ale kulohlavci nevsimali. Ti co byli blizko lodi, tak se pred pridi zanorili a vynorili se az 100 metru za zadi. Kazdopadne v denicku mame dalsiho velkeho obyvatele oceanu.

Do zatoky kousek jizne od San Sebastianu (hlavniho pristavu maleho ostrova La Gomera)jsme dorazili az o pul desate vecer. Za tmy jsme zakotvili pobliz dvou katamaranu. Na nedaleke plazi a utesech se neunavne rozbijel priboj, tmave pobrezi se dalo jen tusit.

Nez jsme dopluli na La Gomeru, tak jsme proplouvali misty, kde je jedna z tzv. akceleracnich zon. Jsou to mista mezi ruznymi kanarskymi ostrovi, kde vitr zesiluje o 15-25kt. Vitr se stoci a zesili doslova na metru. Je to videt zretelne na mori, kde zona zacina. Nam se vitr otocil z 5 uzlu z jihu na 25 a pozdeji 32 uzlu ze severu. Byli jsme dobre pripraveni, takze silny bocak pro nas neznamenal vetsi problem. Pri ceste zpatky z Gomery foukalo jeste vic a jedina neprijemnost byli strme kretke vlny, ktere nas nekolikrat pekne vymachali. No myslim, ze Martin se zenou budou mit na co vzpominat.

Rano, jsme se rozhodli navstivit mesto. Popojeli jsme kousek za pristav a zatvili nedaleko mestske plaze. Byl cas vytahnout clun. Byly dost velke vlny, takze jsme kratce po nastoupeni meli vsichni ctyri mokre zadky. Vystup ze clunu v pribojove vlne probehl opet hladce, jen ten cerny pisek palil do chodidel az beda. Clun jsme zatahli az nahoru k zidce nad plazi.

Ve meste San Sebastian jsou opet stopy Cristofera Columba, tedy presneji je tam opet jeho dum, ktery koupil, kdyz tu kotvil se svymi lodemi. Zajimave je ze spanelsky nehledata Casa de Colombus nebo neco podobneho, ale Casa de Colon. Musim se na to jeste podivat na Internetu, jak tomu Columbusovi vlastne rikaji. Mestecko bylo malebne, male domecky, namesti s fikusy benjamina grande, kostel, kostelik a restarace, kde bylo vsechno domaci od moji mamy, jak rikala dcera servirka, inu rodinna restaurace ....

Po kave a zmrzline jsme se vydali zpet. Po 6 hodinach skakani na vlnach jsme nase hosty vylozili u mola v marine Puerto Colon, co by podle vseho mel byt Columbuv pristav. My jsme se vydali kotvit do nedaleke zatoky. Byla to plaz, kde lezela vyvrzena jachta a vedle ni stanovalo a bydleno nekolik particek squoteru, jak jsme zacali rikat volnomyslenkarskym lidem, keri tady ruzne po strovech ziji na plazich a v horach. Kotvili jsme uz za tmy. Perla nas nechala vyspat, postavila se pridi k vlnam a tak se skoro nekyvala.

Rano jsme se nemohli vyhrabat z postele. Prece jsme ale vyrazili dal kolem Tenerife. Opet nas cekala jedna akceleracni zona. Plizili jsme se kolem pobrezi, ale nakonec jsme musel na motor proti 25kt a vlnam. Za hodinu a pul vitr zmizel a my jsme pokracovali dal podel zapadniho pobrezi. Na noc jsme zvazovali nekolik kotvist a na teto strane ostrova jich opravdu moc neni. Nakonec jsme zvolili kotviste San Marco. Dobre chranena zatoka s hotelovou plazi, pisecnym dnem. Byli jsme radi, ze stojime. Uz jsme se chystali do vody, kdyz se z radia ozvalo Perla Aba, Perla Alba, Perla Alba ... ach jo, rkal jsem si, ze ja jsem to AIS nevypnul. Volalo rizeni provozu kolem Tenerife, ze stojime na miste, kde se nesmi kotvit (jak v mape, tak v pilotu to bylo popsane jako nejvodnejsi kotviste na NW pobrezi). Na opakovany dotaz nam doporucili, abychom se presunuli asi 1,5 mile pred Garachico. To my jsme v souladu s pilotem vyhodnotili jako nepouzitelne. No dobre, neda se nic delat, zvedli jsme kotvu, odpluli. Po chvili jsem vypnul AIS, nastvany, ze nas vyhnali z krasneho a bezpecneho mista. Garachico je mesto, ktere bylo vyznamnym pristavem Tenerife az do roku 1705, kdy ho zalila lava. Podle pilota zahynulo tehdy mnoho lidi. Mesto bylo obnoveno na lavovem proudu, nicmene pristav obnoven nebyl. Z mapy bylo zrejme, ze kvalita podkladu je mizerna a v pilotu psali, ze se musi navigovat podle oci, protoze tam jsou v mapach nezanesene kameny, melciny a utesy. Propluli jsme kolem mestskeho vlnolamu a zdi chranicich silnici. Vsude z vody koukali kameny a utesy, ktere neby v mape, hloubka nesouhlasila. Byl jsem nastvany, kam nas to ten clovek poslal. Uz jsem se chtel vracet zpatky, kdyz jsem si vsiml, jak zpoza ohromneho mestskeho vlnolamu vyplula mala rybarska lodicka. Na pame nic nebylo, ani 10 metru vesoky a 500 metru dlouhy vlnolam. No dobre, Paja, koukala do vody pred pridi a ja jsem krokem vedl lod ke hrane vlnolamu. Jeste kousek, 7m, 6m, a najednou se za vlnolamem vynoril uplne novy perfektni a poloprazdny pristav. Myslim, ze jsme byli prvni lod z cizi vlajkou, ktera ho navstivila.

Pomalicku jsme proplouvali kolem prazdnych mol, kdyz na nas mava z jednoho mola clovek v uniforme. Rekl, nam, ze klidne muzeme stat u mola, ze na jeden den se nic neplati. A tak jsme se vyvazali k uplne novemu plovoucimu molu, za chvili uz jsme sly do mesta. Mesto nas prekvapilo stejne jako pristav a mile uvitani od jeho strazce. Kresne barevne a opravene domecky, frantiskansky klaster, prijemni lide. Dali jsme si veceri a sli se projit. jeste porad jsem nechapal, jak je to mozne .... Uz po tolikate nas osud necekane dovedl na krasne misto, ktere bychom jinak vubec nepoznali. Navsteva Garachico nas nadchla.

Rano se nam odstud nechtelo. Sli jsme jeste nakoupit zeleninu a ovoce, cestou se zastavili v mistnim baru na kavu (60 centu) a v pul jedenacte jsme vypluli. Dnes jsme si rekli, ze poplujeme, kam nas vitr zanese, ale na 3-5 uzlu nas nenesl nikam, tak motorujeme, nebo motorujeme s plachtou dal na vychod. Uvidime, jak to bude vypadat, jestli se vydame jeste na Fuerteventuru a Lanzarote nebo jestli uz zamirime na Gran Canarii.

Z paluby Perly na ceste kolem sveta zdravi Petr a Paja!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat