Translate

12 října 2012

Pozdrav z Gran Canarie … kam nás vítr zavál a jak jsme si zase naběhli

zdravíme domů tentokrát z Gran Canaria z přístavu Puerto deportivo de Las Palmas.

Potom, co jsme odpluli z Garachico, tak jsme zamířili podél severního pobřeží Tenerife na východ. Stále jsme se museli zlobit s motorem, protože nám nefoukal skoro žádný vítr. Stále jsme ještě nevěděli, kam nás vlastně vítr zafoukne, jestli na Fuerteventura nebo už na Gran Canarii. Večer jsme byli na nejsevernějším okraji Tenerife. Akcelereační zóna se ukázala hned kousek od pobřeží. Začal foukat čerství severní vítr a to nám umožnilo držet kurs i nadále na 100NM vzdálenou Fuerteventuru. Nechali jsme 2 ref na hlavní plachtě a plnou genu. Loď doslova letěla přes vlny 7-8 uzlů. Pája vyhodnotila, že vlastně závodit na lodi nechce, ale protože se vítr držel do 15kt, tak jsme letěli dál. Běhěm své služby od půlnoci do tří jsem se konečně donutil pořádně pročíst kapitolu Furteventura v pilotu a prohlédnout si vše na mapě. Opět jsem ale zjistil, že se to neshoduje. Na mapách Navionics, eré používáme v ploteru byla kolem kolem sevrozápadní části ostrova vyznačena vojenská oblast se zákazem vstupu, která v pilotu a na papírových admiralty mapách nebyla. Ach jo. To, co ale v pilotu bylo, že druhý největší ostrov souostroví Canaria má en dvě něco jako maríny a ani ty nejsou dobré jindy, než při ideálních podmínkách. Jachtařsky mnohem přívětivější vypadalo Lanzarote, jenže to už bylo příliš daleko. Při předávání služby jsme se tedy rozhodli změnit kurz na Gran Canarii, toho času 35NM jižně od naší polohy. Rychlá jízda se změnila v plavbu dvou nudlí v bandasce, protože vlnění nám začalo jít ze zadoboku a zatím, co zadní vítr pomalu zeslaboval, tak vlny rostli. V 7 hodin jsem už nevydržel, stáhl nejprve genu a pak i hlavní plachtu a dál jsme pokračovali na motor. Navíc jsem byl zhrzen tím, že už třetí den nám nezabrala ani rybička.

Někdy kolem desáté jsme kotvili na kotvišti u Puerto Deportivo de Las Palmas, tedy v přístavu Las Palmas na Gran Canarii. Povzbuzeni informací o láci kotviště a maríny jsme hrdě vyrazili zaplatit. Kotviště totiž patří k maríně a za kotvení se platí. Člověk zato získá přístup do sprch a vlastně celého zázemí maríny. Když jsme přišli do kanceláře, tak tam už čekalo pár lidí. Na řadu jsme přišli skoro za hodinu. Dva chasníci, kteří jachtaře odbavovali byli opravdu vysoce neefektivní. Zato se stihli bavit, telefonovat a všechno možné. Když mi ukázal fakturu na které za dva dny místo 5 euro bylo 55, tak jsem myslel, že špatně vidím. Druhý borec nám začal vysvětlovat o daních. Museli jsme zkrátka ve státním přístavu zaplatit dalších 30 dní daň za Maritimo navigacion ... blabla. Ta se platí jen ve státních přístavech, v privátních marínách nikoliv. V pilotu bylo napsané, že se platí na den 0.01EURA za m2. Realita byla na 30 dní 48,90EURO. Vzpomněl jsem si na Malagu, kde jsme zase zaplatili 40EURO za připojení a odpojení vody :-) Tak jsme zase naletěli. Ještě, že jsme tady zůstali dva dny.

Zastávka, ale není marná. Jednak hlavní město Kanárských ostrovů je moc hezké a zajímavé, dále místní marína má opravdu skvělou vybavenost včetně mnoha jachtařských, potapěčských a rybářských obchodů. Včera jsme koupili za velmi dobrou cenu další potápěčskou lahev, dokoupili nějaké náhradní filtry do motoru, nový invertor, který se nám před třemi dny rozbil. Zlášť ta třetí věc byla klíčová, protože jak jsme zjistili bez invertoru, který nám umí vyrobit z baterky, 12V vyrobit zásuvkových 230V, nejsme schopni nabíjet počítač, baterky do foťáku a kdoví, co ještě. Tentokrát jsem už koupil pořádný invertor určený pro jachty. Ten čínský do auta prostě v klepajícím se stále vlhkém prostředí neměl šanci vydržet.

Dnes jsme vyrazili opět do města, chtěli jsme ještě dokoupit pár drobností ...... a co se stalo, no přece další svátek .... tento týden už druhý. Ve státní svátek mají všude všechno zavřené. Pozitovní ale je, že jsme v největší katedrále Sv. Anny byli svědky mše, kde byli všichni místní pohlaváři a celé velení místních vojenských jednotek. Všichni ve slavnostních uniformách s vyznamenáními, ochranka atd. Večer se tady chystá nějaké hudební, folklórní slavnost. Všude jsou skupinky kytaristů v takových krojích a trénují na večer. Vypadá to velice slibně a už se těšíme .....

Mějte se doma krásně,

Petr a Pája

Žádné komentáře:

Okomentovat