Translate

17 září 2014

Z Fiji na Vanuatu, ještě tam nejsme

Ahoj domů i jinam!

V tuto chvíli se s naší lodí nacházíme 1 den plavby před Vanuatu, konkrétně před ostrovem Anatom nebo Aneityum. S názvy to bude na Vanuatu ještě větší sranda než jinde. Díky tomu, že této malé zemi rozprostírající se na 83 ostrovech s 240.000 obyvatel vládli společně v podivné uspořádání zvaném condominium Velká Británie a Francie, tak má většina míst místní název (nebo dva v místním jazyce a pak v Bismala) a pak Anglický název a Francouzský název. Nevím, jak se v tom vyznají místní, to teprve uvidíme, ale já jsem z toho už teď jelen. Mapy totiž podle toho z jakých podkladů vycházejí používají ty, či ony názvy a GoogleEarth má rád ty původní, takže tam jsou místa popsaná v místním jazyce nebo Bislama. Bislama je takový jeden společný jazyk Vanuatu, protože jinak má mnoho ostrovů a někdy i vesnic svůj vlastní jazyk a nebo alespoň nářečí a vzájemně si často nerozumí. Bismala je trochu podobně jako pigin english jakási zjednodušená a pokřivená angličtina s prvky místních jazyků a v případě bismala ještě francouzštiny.

No ale, abych nezamluvil naši plavbu. Počasí je zatím skvělé, plachtíme od začátku až do teď na boční, zadoboční a teď zadní vítr. Moře je přiměřeně mírné, no to víte, že tady občas máme houpačky a kolotoče, nicméně je to docela jde. První den nám oběma nebylo zrovna nejlépe a tak jsme hodně odpočívali. Včera jsme začali ale chytat ryby a hned jsme vytáhli ráno dva tuňáky, v poledne jsme chytili dorádu, která se nám utrhla z háčku u lodi a večer jsme si to vynahradili jinou dorádou, které jsme nedali šanci a už je naporcovaná v ledničce.

Před odjezdem z Fidži jsme byli ve Vuda Point Marina, kde jsme měli vodu, elektřinu a snadno autobusem dostupné trhy a supermarkety v Lautoce. Přes víkend jsme si kromě údržby lodě stihli udělat i výlet do Nadi. V neděli jsme měli loď připravenou a tak v pondělí ráno Pája nakoupila proviant, zatím co já jsem vyřídil úřady a ve 1400 jsme se už odvazovali od mola.

Vítr nám jasně dal najevo, kudy máme plout. Pokud bychom chtěli na oceán vyplout značeným kanálem a průlivem na jihu Viti Levu, tak bychom museli plout proti větru. Tak jsme se tedy podvolili a vydali se lagunou severně od ostrova Malolo. Nemám to moc rád, protože mapy jsou neúplné a laguny plné nástrah v podobě mělčin a korálových hlav. Před námi však plula jiná plachetnice, tak jsme se drželi její trasy, navíc jsem si stáhl satelitní snímky a nakonec jsme byli rádi a si užívali až do večera rychlé plavby bez vln. Se západem slunce jsme propluli do oceánských vln mezerou ve vnější korálové bariéře a kurz změnili na Vanuatu. Foukalo nám z boku a do boku nám šly i vlny, takže první noc byla poněkud nepohodlná. Zato jsme pluli rychle.

Již před odjezdem z Fidži jsem vstoupil do kontaktu s úřady na Vanuatu. Vanuatu je mnohem méně rozvinuté než Fidži, takže míra byrokracie, která je na rozvinutosti země v nepřímé úměře, tam jen bují. Rozhodli jsme se plout nejprve na nejjižnější ostrov Anatom, ale tam není přístav, kudy se lze normálně proclít do země. Tak jsme tedy zaslali dle instrukcí na webu žádost na celní a finanční ředitelství o povolení nejprve plout tam. Po dvojí urgenci nám dnes odpověděli, že nám to povolují a připojili ceník poplatků :-) Z informací, které zatím máme obecně plyne, že poplatky se na Vanuatu od návštěvníků vybírají všude a ve velkém. Budeme se s tím muset nějak smířit, aby nám to nekazilo dojem z jinak zajímavé země. Na Fidži, tam nás v každé vesnici vítali a nosili nám ovoce a jediné, co od nás chtěli bylo, abychom si s nimi povídali, tady to vypadá, že se do tradičních vesnic dostaneme jen s průvodcem a tomu budeme muset velmi dobře zaplatit. O poplatcích úřadům za cokoliv ani nemluvím. Místní, kteří přicházejí do styku s cizinci si zvykli od štědrých Australských, Amerických a Novozélandských turistů dostávat peníze za cokoliv včetně fotky nebo toho, že se můžete projít po jejich pláži. Vezeme jako obvykle nějaké věci do škol a pro děti, tak doufám, že se nám podaří navázat na odlehlejších ostrovech opravdovější kontakt než jen ten založený na penězích za fotku.

Z jižního Tichého oceánu zdraví

Posádka Perly!

Žádné komentáře:

Okomentovat