Translate

21 prosince 2012

Zpráva z cesty na Kanáry a příjezd na Perlu

19. prosince 2012
... sedíme v letadle směr Madrid a odtud dál na Gran Canária. Po delší době vidím sluníčko, alespoň takhle z letadla. Je to příjemné. Odjezd byl pro nás asi zatím to nejtěžší na cestě. Já jsem si své chvíle prožil, když jsem se loučil s dětma, našima a domečkem v Zelenči a Pája si to myslím odbyla teď, když se loučila nejprve s naším psíkem Merlotem a hlavně s rodiči teď na letišti. Všichni na nás byli hodí a pomáhali nám.

Na letišti jsme se zvládli nastoupit do letadla i s našimi nadměrnými zavazadli. Upřímně neobešlo se to bez humorných psychovložek typu rozsypaných oříšků u rentgenové kontroly a hledání místa pro naše "příruční" zavazadla o celkové hmotnosti kolem 35 kg. v úplně přeplněném letadle. Ale zvládli jsme to nakonec dobře, tedy až potud, že sedíme v letadle i se všemi věcmi. Bohužel už pro nás neměli místo vedle sebe, takže sedíme sice v jedné řadě, ale každý uprostřed mezi dvěma španěláky. Vůbec ani trochu nevypadají, že by nás nechali sednou spolu ... no nevadí. Delší let do z Madridu na Gran Canárii jsem radši ani nekontroloval :-)

Už přemýšlím nad Perlou, v jakém stavu ji asi po dvou měsících najdeme?

20. prosince 2012
Našli jsme ji v pořádku. Tedy asi tady byl nějaký malý problém, protože se přetrhlo jedno vyvazovací lano a tak nám Perlu uvázali na náhradní. No nenašel jsem žádné stopy po škrábancích. Ale příště si musím na vyvazování dát opravdu větší pozor. Lano se přetrhlo pravděpodobně kvůli tomu, že se předřelo na pacholeti. Místní tam mají řetězy a teprve na nich mají vyvázaná lana ... no prostě vědí, jak to chodí. Kromě toho, je ale všechno v naprostém pořádku. Žádní šváby, žádné myši, žádné škody.

Dnes, tedy ve středu jsme od rána vyndávali stávající zásoby, přerovnávali loď tam a zpět. Odpoledne jsme jeli pro odsolovač a poslední potapěčskou lahev do Las Palmas. Nakoupili jsme také už pití na plavbu. Celkem to je nějakých 300 litrů pitné vody, džusů, piva a vína. Kromě toho máme samozřejmě plné nádrže sladké vody, tedy 550litrů. Zítra nás čeká nákup potravin, zaskládání do lodě, kontrola lan a plachet a také nějaká údržba motoru a oprava rampy na solární panely.

Posádka už je celá na palubě. Zítra nás čeká první společný pracovní den :-) Předpověď vypadá tak, že pravděpodobně posuneme start o den, tedy na 24.12. v 0600. Konečné rozhodnutí ale padne až v sobotu podle poslední předpovědi. Přesto budu chtít, abychom Perlu měli zítra připravenou na odplutí a 22. a 23. už měli normální režim, abychom si zvykali.

Zdravím do Čech!

Petr

PS: A jak se chystáte na zítřejší začátek nového velkého cyklu? My na Perle jsme dali vychladit šampaňské :-)