Translate

29 prosince 2012

Dalsi dva dny plavby, jak tady zijeme, kulohlavci a velryba

Posilam dalsi zpravu z preplavby. Vitr nam zatim preje, krasne nam ubihaji mile. Ubehlo nam jich uz pres 600. Vcera jsme meli nejlepsi 24 hodinovy vykon - 144NM. Posledni dva dny uz jedeme ve vyjetych kolejich. A jak vlastne vypada nas den?

Sluzby jsou rozdeleny po dvou hodinach. Ve sluzbe je vzdy jen jeden clen posadky. Kormidluje jen vetrne kormidlo, takze je potreba pouze koukat, jestli neco nejede a jednou za hodinu zapsat do deniku. V kuchyni uz mame sluzby po dvou a vzdy cely den. Paja ma sluzbu od 6 do 8. V tu dobu vstavam i ja, abych zkontrolovl stav baterek, vody a nafty a zacal novou stranku v lodnim deniku. V 8 vstava Bohdan a Tomas a zacne se pripravovat snidane. Po snidani se ukldi a chvili si povidame nebo si kazdy cte, pise deniky nebo lelkuje.Pak je svacinka a rozsahla diskuse o tom, co bude k obedu. Po obede delame neco na lodi, uklizime, kontrolujeme stav potravin atd. Pak si zase cteme, koukame a piseme a povidame. Ja provadim behem dne navigacni mereni slunce a kontroluji trasu. CAs rychle ubehne. V 17 naseho lodniho casu (a ten uz mame UTC-2, tedy mame o tri hodiny mene nez je doma v CR) zapnu pocitac, stahnu maily, ktere si tady potom cteme a odpovidame na ne. Behem te doby stahnu aktualni pocasi, abychom vedeli, co nas ceka pres noc a nasledujici den.

Pak je vecere a pomalu se krome sluzby vytratime do kajut. A tak je to stale dokola. Kazdy den mame ale nejake zpestreni. Vcera rano to byli kulohlavci. Jsou to kytovci pribuzni s kosatkami. Jsou ale mensi. Krasna zvirata to jsou. Vcera jsme take pozorovali velrybu. Byla prilis daleko, abychom urcili druh, ale jeste se na to chci podivat. Jednou za den s nami pluji delfini a odpolende se nam ted uz dvakrat chytla ryba, kterou jsme meli pak k veceri.

Na lodi zatim nejsou zadne problemy. Potraviny i voda nam bez problemu vychazeji s velkou rezervou. Posadka dostava pravidelny denni pridel rumu proti ponorkove nemoci a strevnim problemum a pomeranc kvuli kurdejim. Jsme prevazne v dobre az skotacive nalade.

Zitra mame nedeli, tedy svatek a tak budeme mit rajskou omacku s hovezim a knedliky.

Domu zdravi posadka Perly!

PS: Mira taky vstava, ale az v devet, protoze ma sluzbu od 4 do 6.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat