Translate

26 prosince 2012

Prvni tri dny preplavby, morska nemoc a opraveny autopilot

Konecne se dostavam k prvni zprave na blog. Stale musim psat bez hacku a carek, protoze mi to jinak nefunguje. Jak jsme prozili na Perle Vanocni svatky?

Vypluli jsme rano na Stedry den. Predpoved rikala, ze foukat bude primerene az odpoledne a do te doby jsme byly smireni s pomalou jizdou. Alespon si uzijeme Stedry den a vecer. Den probihal presne podle planu. K obedu, verni tradicim, jsme meli krkonoskeho kubu (kroupy s houbami). Casne po obede se objevil prvni vitr, takze honem s pachtami nahoru. Odpoledne probihalo strojeni stromecku, vyroba salatu a mezitim se rozmrazovala ryba.

Pak ovsem vitr zacal zesilovat a Stedrovecerni vecere jiz probihala za vetru sili 7 (30-35 uzlu) a s vetrem prisly i patricne vlny. Nejvetsi ve kterych jsme doposud pluly. Bohuzel takhle v zacatku jsme na kormidlovani byli s Tomasem samotni. Stridali jsme se po dvou hodinach. Noc byla narocna, ale zadne problemy jsme nemeli. Lod plula krasne a rano nas potesilo, ze i pres slaby vitr behem dne, jsme napluli skoro 120nm.

Na prvni svatek Vanocni 25.12. se vitr trochu uklidnil, more take. Kormidlovat postupne zacali vsichni a tak jsme pres den dospavali narocnou noc a bohuzel nutno rict i krmily ryby o zavod. Jedini, kdo zachovali vse v zaludku byl Bohdan a Tomas. K veceru se more dal uklidnovalo a s tim i nase zaludky. Pres noc uz jsme se za kormidlem stridali podle rozpisu a tak se vsichni i vyspali. Rano jsme na lodi posunuli lodni hodiny o hodinu dozadu, protoze jsme prekrocili hranici casoveho pasma UTC-1. Mame ted na lodi o dve hodiny mene ne Cas se na mori posouva kazdych 15 stupnu. Na Barbadosu budeme mt cas UTC-4, tedy 5 hodin mene nez v Cechach.

Dnes je tedy za nami treti den plavby. Slunicko nam prave zaslo a Bohdan pripravuje veceri. Dnes nam uz vsem bylo dobre a pres den byla plavba i docela klidna. Momentalne vitr zesilel a vlny se opet zvedly. Kormidluje vetrne kormidlo. Krome toho, ze jsme si dnes uzivali toho, ze nam neni spatne, tak se mi podarilo podle postupu, ktery mi zaslamli z Raymarine opravit autopilota. Ten uz je zase namontovany a plne funkcni. To je parada, protoze mame zase nektere hodnoty, ktere nam chybeli na navigacnim pocitaci (jako treba heading, neboli hodnotu kompasu) a hlavne pomocnika, kdyz se treba kormidelnik potrebuje dojit vycurat :-).

Nalada posadky je dobra, misty az rozverve vesela.

Na zaver, dekujeme vsem moc za zpravy, delaji nam vzdycky velikou radost!!

Domu na sous zdravi cela posadka Perly!!

Petr.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat