Translate

07 prosince 2014

Zastávka v Port Macquarie

Ahoj z první zastávky na plavbě podél pobřeží New South Wales, z Port Macquarie.

Port Macquarie je přístav na řece Hastings a leží asi 160NM severně od Syndey. Toto místo je naše první seznámení s proplutím na řeku. Ono to vypadá jednoduše, ale nemusí být. Vlastností zdejších, a nejen těch, ústí řek je, že u vjezdu se tvoří pohyblivá písečná lavice a na ní se během odlivu tvoří velké a potenciálně nebezpečné stojaté vlny. My jsme je zažili a vyzkoušeli si je v průlivech do atolů, třeba na Rangiroře a tak dobře víme, že do něčeho podobného vjíždět určitě nechceme.

Určit, kdy vlastně teče v ústí řeky proud dovnitř a kdy ven vyžaduje trochu místní znalosti a výzkumu a nestačí se jen prostě podívat do přílivových tabulek. Pro tyto účely jsme předem v Coffs Harbor zakoupili publikaci Cruising New South Wales coast, kde je právě tato místní znalost zaznamenána a konční univerzální radou "před vjezdem kontaktujte coastguard, jaké jsou souřadnice mělčiny a jaký zda je situace ve vjezdu vhodná pro vplutí ..." 
Vypluli jsme z Coffs Habor na noc. Místní rybářský cutter projíždějící okolo se s námi rozloučil řvaním jeho kapitána, že kotvíme v kanále a milým "... this is not fu*ken harbor .." a tak jsme mu zamávali a v 1800 jsme vypluli společně s blesky ze všech stran do vod Tasmánského moře. Nesnáším vyplouvat se špatným počasím, ale nezbylo než to udělat a věřit intuici a vlastní předpovědi. Dobře to dopadlo, zmokli jsme jednou a blýskalo se nakonec jen daleko od nás. I tak to byla rušná noc. Ještě než sluníčko v 1930 zapadlo přidalo se k nám na chvíli veliké stádo delfínů obecných a pak několik skákavých. Byli jako z omalovánek, vždycky nás hrozně potěší, když se objeví. Později, tady na řece jsme viděli, jak pomalu loví, ale ti si nás nevšímají a hledí si jen svého a navíc nejsou moc aktivní. Ti na moři, ti skotačí a skáčou z vody a koukají na nás.

Časování vyšlo skvěle před ústím řeky Hastings jsme spouštěli plachtu přesně podle příručky LW+4hours, tedy pro neangličtináře, 4 hodiny po nízké vodě. A rovněž tak podle návodu jsme zavolali místní marine rescue a ti ná řekli, že můžeme vplout, všechno je v pořádku. A bylo, i když rychlost přes 10 uzlů proti dnu mi přišla poněkud velká na to, jak úzké to tady mají a jak málo vody pod kýlem jsme měli. Pak už to šlo samo, okoukli jsme městské molo a pak se vydali asi 8NM po proti proudu řeky. Křižovali jsme několikrát lanový trajekt spojující oba břehy řeky, pozorovali delfíny, ptáky a mangrovníky. Pak už nám to přišlo dlouhé a v úplném bezvětří jsme zakotvili u soutoku Marie river a Hastings river a odpočívali po noční plavbě. Než jsme se naobědvali, otočil se proud a my jsme mohli doplout zpátky k městu a zakotvili hned kousek za letištěm pro hydroplány.
Město jsme dnes prozkoumali a neshledali v něm nic zásadního, kromě ohromných bílo-černých pelikánů a takových rovněž bílo-černých ptáků s dlouhým zahnutým černým zobákem, které si musím teprve někde najít. Po tom jsme se vydali na dlouhou pláž, která nám připomněla Nový Zéland. Cestou jsme viděli asi 50cm dlouhou černou tlustou ještěrku, co vypadala trochu jako přerostlý slepýš s nožičkama a uvědomili si, že jsme vlastně v Austrálii, kde je větší část fauny endemická a tak tady uvidíme ještě ledacos, co nidke jinde nežije.
Na řece je velké množství mokřadů, ostrůvků a bludišť z mangrovů. Lidé tady žijí ve městě, jezdí na kajaku, paddle boardech a člunech, rybaří a dál pak kempují, nebo se prohánějí v autě po pláži.
Dnes se odpoledne začalo foukat a trochu nám to komplikuje kotvení, protože teď zrovna fouká přesně opačně než teče proud a tak se loď chaoticky točí najiždí na řetěz. Proud se bude otáčet asi kolem půlnoci, pak to bude zase v pořádku. S tím počasím je to tady trochu složité, moc to neodpovídá předpovědi, Včera bylo varování před silným větrem a bylo celou noc bezvětří a dnes má foukat 10 a fouká 25kt. I přes to to vypadá, že v neděli večer zvedneme kotvu a vydáme se 100NM na jih do Port Stephens, kteréžto místo nám bylo doporučeno více lidmi a tak se tam moc těšíme.

Z Port Macquarie zdraví Petr a Pája

Žádné komentáře:

Okomentovat