Translate

06 října 2014

Epi - jak nás naštěstí Bondas našel

Cesta na Epi z Port Vila byla poněkud víc dobrodružná, než máme ve zvyku. Věděli jsme, že má přecházet konvergenční zóna, ale povětrnostní model ukazoval jen 25kt ze zadu, tak  jsme tedy na 60NM dlouhou plavbu vyrazili po dlouhé době do špatného počasí. Začíná nás tlačit čas, tak jsme si řekli, že to dáme.

Jak to tak bývá, když má být špatné počasí, předpověď větru se obvykle liší jen ve směru a síle větru. Fouká z horšího směru, zato silněji, jako když jde člověk zkratkou. No nebylo to tak zlé, foukalo 6-7Bf, vzduch byl tekutý a vlny 2-3 metry se zalamovaly. Kormidloval jsem 6 hodin a pak jsme dorazili za Epi, moře bylo rázem jako jezero a vítr už jen vánek. Zakotvili jsme v Lamen Bay u stejnojmenného ostrova.

Před noc jsme se moc nevyspali, protože naneštěstí jsme šikovně zakotvili nad korálovými hlavami a v silných poryvech během noc se řetěz dřel o korál. Ráno, bylo už zase sluníčko, my jsme překotvili o kus dál a už když jsem kontroloval kotvu bylo jasné, že tady bude veselo. Hlavní důvod, proč jsme sem připluli bylo vidět Dugonga. Jednoho ze čtyřech zbývajících druhů sirénovitých. Tenhle ohrožený druh  žije v teplých tropických vodách a je to výhradní bíložravec. V zátoce Lamen mají jednoho residentního Dugonga Bondase. Když jsme konečně pochopili, že je tady jen jeden, tak jsem se toho, že bychom ho mohli v obrovské zátoce najít vzdal.

Potěšili nás ale delfíni, kteří odpočívali kousek od naší lodě, obří pasoucí se želvy na dně a velké ryby. Tak jsme se oblékli do neprénů a vyrazili šnorchlovat. A kdo by to byl řekl, po hodině se najednou objevil Bondas. Nenašli jsme ho my, ale našel on nás. Připlul několikrát. Slyšeli jsme nejprve pod vodou pískání a cvrlikání, myslel jsem, že to jsou ti delfíni, ale pak se objevil tenhle obr a pomalu okolo nás kroužil, aby si nás prohlédl. On moc dobře nevidí, tak musel plout docela blízko. Kromě fotek jsem natočil i krátké video ... tahle setkání jsou vzdycky vrušující, máme z toho velikou radost. Později byl i u naší lodě.
Dugongové se dožívají více než 70 let, mají ale za život jen několik mladých a díky lindské činnosti, lovu, rybolovu a znečištění jsou dugongové na seznamu kriticky ohrožených druhů a jsou na většině míst na světě chráněni. Největší počet jich přežívá v Toresově úžině a na severozápadním pobřeží Austrálie. 

Tenhle náš Bondas byl přes dva metry dlouhý, měl mohutné, silně zjizvené tělo a neuvěřitelně zvědavý a rošťácký výraz, když si nás prohlížel.

Dnes chceme přeplout z Lamen Bay na 20NM vzdálenou Malekulu, tedy přesněji na Muskelyne Islands.

Pozdrav od Bondase posílá Petr




Žádné komentáře:

Okomentovat