Translate

13 dubna 2014

Národní hrdost, Rally a Haka

to jsem byl zase jednou dneska hrdý na tu naši zemi. Možná jste zachytili, že se tady ve Whangarei jela mezinárodní Rally a my jsme náhodou zjistili, že se jí účastní dvě tovární škodovky a jedna škodovka nějakého Čínského týmu. Dnes bylo vyhlášení výsledků a tovární Škodovky obsadili 1 a 2 místo a deklasovali zbytek startovního pole, Čínský tým se umístil na čtvrtém místě. Když zněly tóny České hymny tak jsem byl hrdý jako blázen. Popovídali jsme si s Českými krajany ze škoda motosport týmu. Tak nám řekli, že Evropskou Rally opanovali Fabie už dávno a nyní Škoda rozhodla o tom, že v rámci boje o Asijské trhy pošle své dva vozy do bojů o medaile v Asia-pacific Rally. 

Byl jsem hrdý, že mám na tričku stejnou vlajku, jako vlála nad stupni vítězů. Pokud byste chtěli více informací, tak je najdete na http://www.rallywhangarei.co.nz/. Takový malý národ a jak často potkáte vyjímečné krajany po celém světě, expozice v muzeu apod. Jen kdyby se nějak podařilo zase nastolik rozumnou politickou kulturu a zlepšit náladu ve společnosti, to bylo super.

V sobotu jsme navštívili něco jako soutěžní přehlídku "folklórních" Maorských souborů. Tak jsme viděli špičkovou ukázku tradičního tance bojovníků - Haka a mnoha dalších Maorských písní a tanců. A to vám povím, husí kůži jsem měl po celém těle, když se ta horda potetovaných Maorů rozparádila. Hlavním a typickým prvkem jejich tanců je třesení rukou, koulení očima a vyplazování jazyka. Zvlášť ze ženských jde hrůza. Jejich krvelačný výraz je umocněn tradičním tetováním kolem úst. Chlapi s celoobličejovým tetování vyzbrojeni mnoha ručními zbraněmi nezůstávají pozadu. Hrůza nepřátel při Haka musela být srovnatelná s hrůzou, kterou spouštěli Markézanů při jejich tanci válečníků nebo Husitsité při zpěvu písně Kdož sú Boží bojovníci. Když se budete nudit, tak na youtube jsou ukázky Haka a o maorském tetování si můžete přečíst třeba tady.


Zítra jdeme z vody, už teď kotvíme před loděnicí, kde nám budou loď vytahovat. Perla musí být neuvěřitelně zarostlá, protože skoro nechtěla plout.

Zdravíme od Norsand,

Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat