Translate

08 prosince 2013

Krajina oceanu

.. velke vlneni z Tasmanskeho more skutecne prislo. Nicmene diky absenci vetru prislo v podobe ohromnych velice dlouhych oceanskych vln, ktere vytvari krajinu kopcu a udoli podobnych tem v podhuri Sumavy. Je to opravdu fascinujici pohled na neustale menici se okoli. Navecer se k tomu jeste pridala protrhana oblacnost po prechudu fronty a tak jsme mohli pozorovat v chladnem vecernim vzduchu neuveritelne barevne promeny zapadni oblohy a jeji zrcadleni v hladine oceanu. Obloha menila barvy od zlute po rudou a pozdeji ruzovou, oranzovou temne modrou jeste dlouho potom, co slunecni kotouc zmizel cely za horizontem.

Cele odpoledne kolem nasi lode krouzi nekolik burnaku a predvadeji nam sve neuveritelne letecke kousky, kdy krouzi okolo, kopiruji hladinu, od spicek kridel je od ni deli jen nekolik centimetru a za celou dobu ani jednou namavnou kridly. Zvlneny ocean je pokresleny morskymi proudy, jako by nam dopredu ukazoval krivky a zakruty tetovani Maorskych obyvatel Noveho Zelandu. V mori pak je videt vselijaky plankton v podobe hadicek, krabicek, koulicek, malych meduz a roztodivnych pruhlednych stvoreni. V noci jsou to prave oni, kdo rozehraji kolem nasi lode neskutecne svetelne divaldo, kteremu se nevyrovna zadny ohnostroj nebo lasorova show. Pri jasne obloze mate pocit, ze plujeme morem hvezd, ktere jsou nad vami, pod vami a vsude kolem. Ja si osobne pripadam jako kdyz mi bylo treba pet let, ja jsem se zavrenyma ocima poslouchal, jak mi mamka citavala pohadky a byl jsem v te pohadce, jako kdyz jsem na tajemnem korabu plujicim nocni oblohou. Ve dne zase po hladine pluji mechyrovky, zvlastni stvoreni s dlouhymi zahavymi vlakny ve vode a na hladine s malym plochym mechyrkem, ktery slouzi jako plachta a umoznuje mechyrovkam pohyb na tisice kilometru dlouhych poutich. Obcas vyskoci letajici ryba ... a jinak jen nekonecna modra pustina.

Jsme v tuto chvili uz jen asi 40 hodin od Noveho Zelandu, takze uz jed necele dva dny plavby. Zitra budeme muset projit lod a odevzdat oceanu "zakazane" ovoce a jine potraviny, co nam tady jeste zbyly a v utery kolem obeda bychom meli prirazit k celnimu molu ve Whangarei.

Z Ticheho oceanu 170NM od brehu Noveho Zelandu zdravi

Petr a Paja

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat